Column 10 André van VlietBTW

Chagrijnig was ik er van geworden. En meestal kan ik dat niet goed verbergen. Mijn vrouw zag het dan ook direct toen ik 's avonds laat binnen kwam en zij vroeg: “Heb je geen goede repetitie gehad”?
++
Ze kreeg de hele emmer over haar heen. Dat het toch belachelijk was dat geschreeuw om cultuur. En zeg nou zelf: dat bent u toch hopelijk wel met me eens? Natuurlijk sta ik ook niet te springen bij de BTW verhoging van 6% naar 19 %. Maar al dat gedoe en dan vooral uit de gesubsidieerde wereld. Jarenlang hebben ze kunnen profiteren. Toen de BTW werd verlaagd, jaren geleden, werd er geen toegangskaartje goedkoper. En nu zo ontevreden gaan zitten klagen. In de auto had ik naar het nieuws geluisterd; het was één groot lamentation vanuit de wereld van de cultuur. Die middag was er ergens een demonstratie geweest. Maar doordat het maar een graad of   2 á 3 zou worden (boven nul) zagen velen het niet zitten om buiten te gaan lopen. De opkomst was erg tegengevallen. “Dat zegt mij al genoeg”, zo dacht ik.

Mijn vrouw hoorde me geduldig aan en liet me fijntjes weten dat ik mijn energie beter ergens anders in kon steken. Op dat moment kwam onze oudste zoon enthousiast de kamer in. “Pa, heb je mijn nieuwe vogels al gezien”. Hij is jaren geleden al begonnen met een volière en heeft in de loop der jaren al een aantal prachtige beestjes gehad. En inderdaad ook nu had hij de mooiste kleurencombinaties op de kop weten te tikken. De volgende morgen (begin december dit jaar) liep ik nog even naar buiten om ze bij daglicht te bekijken. Wat me het meeste opviel was hun prachtige gezang. Het is normaal gesproken al een gezellige bedoening. Maar nu had hij ware kunstfluiters aangeschaft. Lang heb ik niet staan luisteren want dat liet de temperatuur niet toe. In plaats van 2 graden boven nul was het deze morgen -7 graden. Samen met de ijzige wind hadden we te maken met een gevoelstemperatuur van -13 graden. Maar dat maakte voor de fluitende artiesten niets uit. Zelfs toen hun publiek weg liep stokte dit concert niet.

Eenmaal binnen, achter mijn bureau – en heerlijk bij de verwarming – raakte me dit wel. Want eerlijk gezegd zie ik ook wel een beetje op tegen die BTW verhoging. Kan en mag ik mijn tarieven in één keer verhogen met 13%? Komen er nog wel genoeg uitnodigingen binnen? Of is het voor veel koren allemaal niet meer op te brengen? Reden genoeg om eens ernstig over na te denken.
En buiten ……….? Buiten was er, bij -13, weer een nieuw Scherzo in première gegaan. Alsof ze me aan wilden sporen: “Kom op, terug naar je doelstelling:
-geniet van de muziek
-maak anderen deelgenoot
-tot lof van onze Schepper”.

B.T.W.

Misschien moeten we de definitie maar eens veranderen.

Bezinning Tot Waardering.

André van Vliet


Nieuwsoverzicht