INFO DE BELOFTE VERVULD KERSTORATORIUMDE BELOFTE VERVULD  KERSTORATORIUM MUZIEK: JAN PETER TEEUW

 

Bezetting: SATB / orgel / piano / fluit / hobo / trompetten / spreekstem

 

TER INLEIDING

 

Van september 2016 tot juni 2017 heb ik geschreven aan dit kerstoratorium. Centrale thema van het oratorium is de belofte van de komst van Gods Zoon en de vervulling daarvan. Vandaar de titel: ‘De belofte vervuld’. Het oratorium is min of meer ‘chronologisch’ opgezet.

Na twee inleidende delen, waarin de verwachting van Gods komst klinkt, volgen profetieën uit Jesaja, Micha en Psalm 98. Elk volgend deel staat in een hoger toonsoort dan het vorige, waarmee de toenemende verwachting wordt uitgedrukt. Na de aankondiging aan Maria en de geboorte van Jezus Christus wordt de vervulling van Gods belofte in de levens van de herders, de wijzen en Simeon bezongen. Dit loopt uit in de lofzang (deel 13). Hierna volgt nog een meditatief deel (Vrede), dat zeker in deze tijd heel actueel is, en een uitbundig slot, waarin de ook belofte van Jezus’ wederkomst klinkt.

 

In het oratorium heb ik bij drie koordelen gebruik gemaakt van een bestaande melodie (deel 5, 11 en 13). In dat geval kunnen de luisteraars één of meerdere coupletten meezingen. Dit wordt in de partituur aangegeven. Ook de ouverture en het intermezzo zijn gebaseerd op bestaande melodieën, resp. ‘O kom, o kom Immanuël’ en de Lofzang van Maria. Eveneens drie keer is een bestaande tekst gebruikt (deel 2, 11 en 13). Alle andere melodieën en teksten zijn speciaal voor dit oratorium geschreven.

Qua stijl heb ik geprobeerd genoeg variatie tussen de verschillende delen aan te brengen. Eenheid tussen de delen wordt gecreëerd doordat sommige thema’s (in verschillende gedaanten) terugkeren in andere delen.

 

Het niveau van het oratorium is dusdanig dat de meeste (amateur)koren het werk zich na enige studie goed eigen kunnen maken. Bij deel 4 en 13 is de bovenstem voor sopranen optioneel.

 

Ik hoop dat het werk zijn weg mag vinden en door vele koren gezongen zal worden, om op die manier telkens weer de Heiland al zingend te aanbidden en te prijzen voor Zijn komst!

 

Jan Peter Teeuw

Ridderkerk, juni 2017 / april 2018

 

Uitgaven:

SATB PPK18.2250 koorboek

SATB met begeleiding (piano/orgel/koor) PPK18.2250B

PARTITUUR (koor en alle instrumenten) PPK18.2250P

INSTRUMENTEN:

Fluit PPK18.2250B1

Hobo PPK18.2250B2

Trompetten PPK18.2250B3

Bestellen

Zichtexemplaar inzien

 

3 filmpjes/muziekfragmenten:

deel 4 Bethlehem

deel 9 Ere zij God

Deel 10 De Herders