INFO Oratorium Het Nieuw Jeruzalem

Het oratorium "Het Nieuw Jeruzalem" is leverbaar voor gemengd koor. Ook zijn alle delen apart te bestellen!! Vraag een zichtexemplaar en demo CD (of de originele CD) aan.

 

"Het Nieuw Jeruzalem" is geschreven voor gemengd koor, met begeleiding van orgel, piano, 5-stemmig koper, fluit en slagwerk. De minimale begeleiding is orgel en piano.

Er zijn, naast alle nieuw gecomponeerde muziek, ook enkele herkenningspunten te vinden in de vorm van bekende gezangen en in de melodie van het bekende "Yeroeshalam shel Zahav".

De teksten zijn van de hand van Hans de Ruiter.

In dit Oratorium volgen we, in grote lijnen, het visioen van de apostel Johannes op Patmos uit het bijbelboek De Openbaring van Johannes. De teksten worden echter afgewisseld met relevante gedeelten uit het Oude Testament en uit de Evangelien.

Zo komt de werkelijkheid van het ’aardse’ Jeruzalem in schril contrast te staan met het Nieuwe Jeruzalem waar Johannes van schrijft.

Maar we horen ook Zacharia al profeteren van die stad van vrede, trouw en gerechtigheid. De vraag van de discipelen aan de Here Jezus over het ’wanneer’ van Zijn wederkomst, de gelijkenis van de wijze en dwaze maagden en het Dies Irea bepalen ons bij de ernst van het onderwerp. De troostvolle aankondiging van de bruiloft van het Lam en het lied van de overwinnaars voeren ons naar de bede: Kom, Here Jezus, kom!

Zo wil dit werk een uitdrukking zijn van het intense verlangen van de gelovigen van alle tijden, die, vertrouwend op Gods Woord, uitzien naar de dag waarop Zijn rijk van vrede en gerechtigheid zal aanbreken. Alle tranen zullen dan gedroogd zijn als de gelovigen uit alle windstreken samenstromen in het Jeruzalem dat uit de hemel neerdaalt en waar Christus als Koning heerst.

 

De volgende uitgaven zijn beschikbaar:

SATB (gemengd koor)

SATB+begeleiding (orgel en piano)

Partituur (SATB, fluit, koperkwintet, slagwerk, orgel en piano)

instrumentenpartijen

Bestellen op: PPK10.1450 - Allekoormuziek

Alle delen zijn apart te bestellen

Zoek op titel in de catalogus.

 

ZICHTEXEMPLAAR BEKIJKEN

 

Gaat u het stuk uitvoeren, dan vermelden we dit graag op onze website. Wij kunnen voor u de musici regelen voor uw concert. Kijk hier hoe dit werkt en wat voor u de voordelen zijn.

 

Marco den Toom, dirigent

"Afgelopen jaar heb ik met Jubilate Deo uit Woudenberg (i.s.m. Deum Fidentes uit Polsbroek) de concert- en cd-première mogen verzorgen van ‘Het nieuw Jeruzalem’, het nieuwste oratorium van componist Johan Bredewout.

Met nieuwe muziek is het altijd weer spannend of je koor er een ‘click’ mee heeft. Met het ‘Nieuw Jeruzalem’ was dit al snel dik voor elkaar. Geen wonder eigenlijk. Bredewout is als geen ander in staat om de diepgeladen teksten van Hans de Ruiter te verklanken naar pakkende en toegankelijke muziek. Johan, bedankt! Om onze zang- en speelvreugde met u te kunnen delen wil ik graag de Promusic-cd van ‘Het nieuw Jeruzalem’ aanbevelen. Op deze cd wordt het oratorium uitgevoerd in de complete instrumentale bezetting."